Vi lanserar SiteFactory CMS 5.5

Tekniklyft på Mindbite

Robin Månsson 31. maj 2017

Det senaste året har vi jobbat hårt med att lyfta och utveckla tekniken på Mindbite, vilket vi ser som vår andra naturliga fas efter vår stora molnsatsning under 2015 och 2016. Då handlade det om att lyfta våra interna tjänster, såsom kodlagring och affärs- och ekonomisystem, till olika molnlösningar. Sedan dess har vi bytt ut alla stationära datorer mot laptops, vilket innebär att vi kan arbeta varifrån som helst i världen. Och vi arbetar just nu stenhårt med att optimera arbetssätt och utvärdera utvecklingstekniker.

Ett stort steg har varit att anamma nyare och modernare sätt att arbeta med data. Jag och Robin ”RC” Carlsson har labbat med en handfull olika ramverk och det senaste halvåret har vi även levererat flera större kundprojekt med helt ny teknik som har varit väldigt lyckade.

Ett annat fokus har varit att skifta arbetssätt vid leverans av data till besökarens webbläsare. Med hjälp av WebApi, Entity Framework och JavaScript med Mustache har vi exempelvis optimerat publika vimmerbytidning.se och gjort den avsevärt mer stryktålig för stora belastningar från dess besökare.

Sista delen i den här fasen är DevOps och Continuous Delivery, där vi har utvecklat en egen pipeline mellan Visual Studio Team Services och våra webservrar. Visual Studio Team Services är vår lagringsplats för all kod vi skriver, och med hjälp av vår pipeline så kan vi på ett nästan magiskt sätt leverera uppdateringar till våra kunders webbplatser och system kontinuerligt under utvecklingsfasen. Innan varje kodleverans så testas koden automatiskt, och om ett fel upptäcks så stannar leveransprocessen och felet rapporteras.
Med Continuous Delivery blir kunden mer delaktig i utvecklingen vilket bäddar för bättre leveranser.

Så man kan lugnt säga att det är en spännande tid på Mindbite.

Kategori: Utveckling | Mindbite AB

Permalink | Kommentarer (0)

Summering av Build 2015

Robin Månsson 13. maj 2015

Efter två veckor i USA är jag nu tillbaka på kontoret. Resan har varit fantastisk på alla sätt, med både mycket arbete och häftiga upplevelser och nya intryck.

image

Söndagen den 19:e april avgick planet från Arlanda. Efter endast en timmes mellanlandning i Chicago flög jag vidare mot Los Angeles där jag landade ca kl. 03.00 (svensk tid).

clip_image001
Här flyger vi över Grand Canyon.

Den första veckan spenderade jag hemma hos Johan i Los Angeles. Jag fick även låna kontorsplats på NetRelations kontor i El Segundo, Los Angeles.

clip_image002
Utanför NetRelations Inc.

Att arbeta via fjärr från ett annat land satte vår struktur på prov, och vi har redan börjat göra förändringar för att underlätta sådant arbete. Bland annat har vi påbörjat en flytt av all vår källkods- och versionshantering till molnet. Men i övrigt fungerade allt väldigt bra.

Jag påbörjade min arbetsdag ungefär samtidigt som medarbetarna hemma i Sverige gick för dagen. Så jag började varje arbetsdag med att gå igenom uppgifter som samlats upp under tiden som jag sov.

Utöver de vardagliga uppgifterna och projekten så har Johan och jag spenderat mycket tid på att diskutera kod och teknik.

clip_image003
Min temporära kontorsplats

Under kvällarna och helgen passade vi på att uppleva staden och stranden. Vi har bland annat gått på inspelningen av Jimmy Kimmel, besökt Hollywood Boulevard, Griffith Obervatory, Venice Beach, samt spenderat en helg i Hermosa Beach.

clip_image004
Venice Beach Boardwalk

På tisdagmorgonen den 28:e april flög Johan och jag upp till San Francisco. På planet hamnade vi bredvid en svensk som bott i Los Angeles i över 20 år. Vi hade ett trevlig samtal om allt från amerikansk affärskultur till Astrid Lindsgrens Värld under resan och han erbjöd oss skjuts från flygplatsen in till stan. Man inser att världen är ganska liten.

clip_image005

Väl framme i San Francisco checkade vi in på hotellet som låg på promenadavstånd till Moscone Center där Microsoft Build hölls. Därefter checkade vi in på konferensen och gick vidare till Microsoft Sveriges meetup. Där minglade vi och drack öl med ca 100-talet svenska utvecklare som var på plats.

clip_image006

Sent på kvällen, när festligheterna var slut, så träffade vi min bror och hans fru som är ute på jorden runt-resa. De hade precis anlänt i San Francisco, och det var jättekul att träffas efter de ca 7 månaderna som de varit på resande fot.

clip_image007
Jag och min bror Marcus.

Onsdagsmorgonen startade konferensen med en Keynote med Satya Nadella (Microsoft CEO) och flera av toppcheferna från Microsofts olika affärsområden.

clip_image008
Satya Nadella öppnar årets Build-konferens.

clip_image009
Joe Belfiore pratar Windows 10

Toppnyheterna var Windows 10, Visual Studio 2015, Azure (Microsoft Cloud), HoloLens (Microsofts "glasögon" som visar holografiska objekt). Årets konferens var verkligen fullspäckad med spännande nyheter.

Microsoft presenterade ett par banbrytande nyheter som förhoppningsvis kommer att underlätta för apputvecklare. Nämligen en möjlighet att konvertera Android och iOS-appar till Windows-appar på ett överraskande smidigt sätt.

Microsoft överraskade oss även med att ge bort varsin laptop med pekskärm. En fantastisk gåva som lämnades vidare till Marcus på säljavdelningen.

Årets konferens var även fullspäckad med utvecklare. Det pratades om att det var en bra bit över 5 000 personer på plats, och det märktes på alla köer som inte alls var lika långa förra året.

clip_image010

Första våningen var överfylld med människor, och andra våningen som vi är på väg upp till var i princip fylld också.

Efter keynoten så satte konferensens alla sessioner igång. Årets konferens innehöll hundratals sessioner som man fick välja mellan. Varje timma startade 10 nya sessioner, varav 2 st. var premiumsessioner som tog emot flest deltagare.

Johan och jag satsade på de sessioner som vi ansåg gagnade våra verksamheter bäst. Vår fokus låg på:

  • Nya Visual Studio 2015
  • ASP.NET
  • Nya webbutvecklingstekniker
  • GIT (källkods- och versionshantering)
  • Databaser

Utöver det fanns sessioner som fokuserade på utveckling mot HoloLens, Xbox, appar och mycket annat. Men eftersom de inte ingår i vår ordinarie verksamhet så hoppade vi över dem.

På torsdagskvällen bjöds all deltagare in till fest på ett närliggande biografkomplex där vi fick se filmen Avengers 2 på Imax 3D. Innan filmen fick vi plocka med oss mat, läsk, öl och vin. Och efter filmen gick vi vidare till en stor pub/restaurang där vi fick tävla på Xbox och fortsätta äta och dricka.

På fredagen fortsatte sessionerna och nu fick Johan möjligheten att prova HoloLens. Jag missade min chans till förmån för en intressant session om Visual Studio och .NET. Därefter var årets konferens slut.

Fredagskvällen spenderade vi tillsammans med min bror och hans fru. Och kl. 04.00 ringde väckarklockan, och det var dags att ta flyget hem till Sverige. Resan hem tog ca 27 timmar, och jetlaggen satt i ett par dagar.

Summering

Resan har varit fantastisk. Att umgås och bolla teknik och utveckling med Johan i 15 dygn och att jobba från, samt uppleva, Los Angeles under en längre tid har varit en lärorik upplevelse.

Build-konferensen var spektakulär och väldigt spännande. Vi har fått lära oss mycket nytt och man blir extra taggad efter en resa/konferens av den här kalibern. Förra året var jag själv på konferensen vilket var en nackdel då man inte hade någon att diskutera alla intryck med.

Redan nu har vi börjat dra nytta av många av de saker som vi fick lära oss mer om under Build.

Kategori: Mindbite AB

Permalink | Kommentarer (0)

Microsoft BUILD 2014

Robin Månsson 4. april 2014

image

Under veckan har jag deltagit på Microsofts utvecklarkonferens BUILD. Jag har sett bilder och filmer från tidigare konferenser, och det har alltid varit en dröm att få delta. Nu kan jag bocka av det från listan, och titta tillbaka på en helt fantastisk upplevelse. Att få trängas med ca 5 000 andra taggade utvecklare fördelade på 20-talet gigantiska konferensrum är svårslaget.

Alla deltagare är på bästa humör och jag har umgåtts med en uppsjö riktigt sköna prickar, från alla delar av världen, under veckan. Dessutom höll Microsoft Sverige en svenskträff på en restaurang i tisdagskväll, där de flesta av de svenska deltagarna var på plats. Totalt var vi ca 150 svenska utvecklare på BUILD.

För mig är det fortfarande torsdag och alldeles strax ska jag gå och lägga mig. Fredagen är konferensens sista dag, och jag är säker på att det kommer avslutas lika bra som det påbörjades.

Jag har delat med mig av mina upplevelser på både Twitter och Facebook under konferensen, och mi den här bloggposten vill jag summera den del av veckan som är gången.

Omgivningarna

Jag bor ca 10 minuters gångväg från konferensområdet. Så här ser det ut på vägen dit.

clip_image002

clip_image002[4]

clip_image002[6]

Konferensen har huserat i Moscone Center West i San Francisco. Bilden ovan visar en del av entréplanet.

clip_image002[8]

Channel 9 är Microsofts TV-kanal för utvecklare. De har dedikerat en yta av entréplanet till sin TV-sändning. Här intervjuas topp-utvecklare och chefer från Microsoft från morgon till kväll. Det är ett trevligt och intressant ställe där jag brukar stanna upp många gånger under dagarna, för att lyssna på någon favoritutvecklare som intervjuas.

Höjdpunkter

Det har varit många höjdpunkter under veckan, bland annat lansering av nya versioner av Windows, Windows Server och Windows Phone.

clip_image002[10]

Microsofts CEO, Satya Nadella, håller anförande på ett av konferensens keynotes. Häftig känsla att få se honom live på scenen. Under samma keynote var bland annat Nokias tidigare CEO, Stephen Elop, uppe på scenen och presenterade nästa generations telefoner.

clip_image002[12]

Joe Belfiore, Corporate Vice President för Windows Phone, presenterade Windows Phone 8.1 och visade upp en mängd nya funktioner. För att underlätta för oss utvecklare, och för att spara på våra kunders pengar, lanserade de även något som kallas Universal Windows Apps. Det innebär att man kan bygga Windows-appar och Windows Phone-appar med delad kod och med delade resurser. Det går alltså avsevärt mycket snabbare att bygga appar till Windows-plattformen.

clip_image002[14]

Sessionen med Scott Hanselman, som handlade om nyheter i vårt utvecklingsverktyg och utvecklingen av webblösningar, var en av de populäraste under veckan. När de hade fyllt upp salen, så var vi ungefär ytterligare 700 personer som inte fick plats. Så vi campade ute hos Channel 9 som live-sände sessionen.

clip_image002[16]

Ovan är bild från sessionen där vi fick lära oss en hel del tips om en speciell typ av front-end-utveckling. Med andra ord en session som passade bra för mig och Mindbite.

clip_image002[18]

Innan dagens keynote fanns det en DJ på plats, som värmde upp publiken. Jag tyckte att jag kände igen honom, och mycket riktigt var det en av skådespelarna (Danny Masterson) från serien Men at Work, som tydligen även jobbar som DJ.

clip_image002[20]

clip_image002[22]

På plats idag var även en representant från Getty Images, som förutom att visa sjukt vackra bilder på skärmarna, även berättade om deras webbtjänster som lagras i Microsofts molntjänst Azure.

clip_image002[24]

På tal om Azure, fick vi även vara med om lanseringen av deras nya administrativa gränssnitt. Grymt!

clip_image002[26]

Bortsett från keynotes så var en av de största höjdpunkterna sessionen med Jay Schmeltzer (Program Manager för Visual Studio-teamet). En fantastisk talare som verkligen fångade publiken, när han föreläste om framtiden för oss utvecklare. Bland annat visade han upp kodteknik, tips och tricks i utvecklingsmiljön, och även lite statistik. Som det står på bilden ovan, så finns .NET Framework installerad på 1.8 miljarder enheter, och 6 miljoner professionella .NET-utvecklare.

Så om du som läser detta är kund hos oss, så ska du veta att du har valt ett företag som använder en beprövad teknik med bra stöd från Microsoft.

clip_image002[28]

Under torsdagkvällen/natten hade Microsoft hyrt ett helt biograf-komplex utanför konferensområdet. Där fick vi sprida ut oss på 16 biografer och se en förhandsvisning av filmen Captain America – Winter Soldier. Efter filmen var det stor fest och i salongerna fick man spela Xbox One-spel på biodukarna. Stämningen var på topp.

Vad händer nu?

Imorgon, fredag, är det sista dagen på konferensen, och det finns ca 70 sessioner kvar att välja på. Konferensen avslutas med en avslutningsceremoni på kvällen.

På lördag är det dags att flyga hem till Sverige. Och även om den här resan har varit fantastiskt rolig och lärorik, så ska det bli skönt att få träffa familjen och kollegorna igen.

Kategori: Mindbite AB

Permalink | Kommentarer (0)

Resan till BUILD – Los Angeles till San Francisco

Robin Månsson 1. april 2014

Dagarna och upplevelserna i Los Angeles är nu förbi. I lördags plockade vi upp ett par andra svenskar på LAX och körde tillbaka till Downtown.

I söndagsförmiddag var det dags att starta vår Road Trip mot San Francisco. Vi startade med en frukost på Duke’s i Malibu, och fortsatte sedan norrut. Vägen mellan Los Angeles och San Francisco är omtalad, och utnämnd till en av de finaste vägsträckorna i världen. Utan att ha sett alla dess motståndare så kan jag säga att den här sträckan är oerhört fascinerande. Man kan inte med ord beskriva hur vacker miljön är. Inte ens fotografier kan beskriva den rättvist. Den måste helt enkelt upplevas.

Så här såg vår rutt ut:

clip_image002[6]

Istället för att åka Route 5, så valde vi att ta ”The Scenic Route”. På den får man se miljöer som man inte trodde existerade. Jag konstaterade snabbt att jag missat att sätta upp denna rutt på min Bucket List. Den är numera tillagd och avbockad.

När man gör en sådan här resa inser man hur stor världen är. Jag fick en stor känsla av saknad av min familj och mina kollegor. Men jag var samtidigt glad att jag hade mina vänner att dela upplevelsen med.

Att åka iväg på en sådan här resa är inte bara häftigt och fantastiskt. Det är även en uppoffring. Familjen kämpar på hemma, och jag kan inte minnas att jag någonsin lämnat varken Karin eller barnen under så här lång tid. Med en överväldigad tår på kinden bestämmer jag mig för att det inte är sista gången jag besöker LA, eller åker denna väg. Någon gång i framtiden ska familjen få följa med.

Resan upp till Big Sur, där vi bestämt oss för att övernatta, tar ca 8 timmar.

clip_image002

De sista 5-10 milen innan Big Sur ser ut som på bilden ovan. Fantastiska berg och klippor, med en vindlande väg.

clip_image002[8]

Platsen på bilden ovan är en känd bukt där man bland annat fotograferat Windows-bakgrunder.

Vid den här bukten får vi även uppleva en fantastisk solnedgång. Många bilar har stannat längs vägen, och alla är där för att ta sitt perfekta foto.

clip_image002[10]

Efter en hel dags bilfärd är vi framme vid Big Sur, där vi checkar in på ett mysigt område. Man får dock känslan av att flera Arkiv X-avsnitt måste ha spelats in här, och vi skojar lite om seriemördare och huruvida vi överlever natten.

clip_image002[12]

Vi lyckas utan några problem sova hela natten och vakna vid liv. Härifrån har vi ca 15 mil kvar till San Francisco, så vi bestämmer oss för att njuta av dagen och ta en hike i bergen.

clip_image002[14]

clip_image002[16]

Efter vår hike kör vi vidare upp mot San Francisco.

clip_image002[18]

Runt klockan 20:00 (07:00 svensk tid) är vi framme i San Francisco, där vi checkar in på hotellet, varpå vi går ut på stan och tar en uppfriskande öl.

Nu är jag tillbaka på hotellet, och redo att sova. Imorgon är det dags att gå över till Moscone Center och registrera sig för Microsoft BUILD.

Kategori: Mindbite AB

Permalink | Kommentarer (0)

Resan till BUILD – Första dagarna

Robin Månsson 31. mars 2014

I år kommer vi genom Robin att delta på Microsoft Build som är en av de viktigaste och mest exklusiva utvecklarkonferensen i världen inom vårt område. Konferensen börjar den 2 april, men redan imorgon tisdag är Robin inbjuden till Microsoft Sverige för att nätverka och utbyta erfarenheter. Vårt deltagande på Build innebär bland annat att vi får förstahandsinformation om nya tekniker och tjänster från Microsoft – som är en av våra absolut viktigaste partners.

I onsdagsförmiddag förra veckan påbörjade jag min resa till Microsofts utvecklarkonferens BUILD i San Francisco.

Från Arlanda flög jag en 10-timmarsflight till Chicago, där jag fick vänta fyra timmar på anslutande flyg till Los Angeles. Ca 20:30 (04:30 svensk tid) landade jag, trött, på LAX. Där blev jag upphämtad av min vän och tidigare medarbetare Johan, som numera jobbar för NetRelations Inc. i Los Angeles.

image

Jag vaknade utvilad på torsdagsmorgonen, och vi åkte genast ut på stan. Los Angeles är oerhört stort och mångfacetterat. Efter en hel dags sightseeing har jag bara sett en liten bråkdel av staden.

Under dagen åkte vi genom Hollywood, upp till Griffith Observatory där vi blickade ut över staden. Därifrån fortsatte vi upp genom Beverly Hills, Bel Air och Pacific Palisades, strax nordväst om Santa Monica och stranden. Vi åkte sedan Pacific Coast Highway upp till Malibu där vi stannade för lunch på Duke’s. Vi svängde sedan upp i bergen på Latigo Canyon Road och Mulholland och åkte sedan tillbaka till Downtown Los Angeles via 101.

Det har varit en helt fantastisk dag med många intryck. Under helgen kommer vi att fortsätta med att uppleva staden innan vi bilar upp till San Francisco på söndag.

Kategori: Mindbite AB

Permalink | Kommentarer (0)

Mindbite deltar på Microsoft BUILD i San Francisco

Robin Månsson 30. januari 2014

I början av April går en av världens största utvecklarkonferenser av stapeln i San Francisco. Jag kommer att vara på plats för att lära sig det senaste om utveckling för Microsoft-produkter.

badge

Microsoft BUILD är Microsofts utvecklarkonferens som hålls årligen. Historiskt har produkter som Windows, Windows Server och Visual Studio (vårt utvecklingsverktyg vi använder när vi producerar våra lösningar) lanserats på tidigare konferenser. Dessutom genomförs över hundra olika föreläsningar för utvecklare inom olika områden, såsom webb, mobil, desktop och server.

Tusentals av världens mest framstående utvecklare träffas och byter erfarenheter på denna konferens. Det är även här man får lära sig det absolut senaste om Microsofts produkter och lösningar. För första gången skickar vi en representant från Mindbite som kommer att delta på konferensen och därmed positionera oss ytterligare framför våra konkurrenter.

Jag kommer att blogga om detta före, under och efter konferensen, både på mindbite.se och på den egna utvecklarbloggen; robin.mindbite.se.

Permalink | Kommentarer (0)

Vi lanserar SiteFactory CMS 5.5

Robin Månsson 2. april 2013

För snart ett halvår sedan påbörjade vi utvecklingen av nästa stora version av SiteFactory CMS. Många nya funktioner har utvecklats och för en månad sedan beslutade vi att dela upp funktionerna i två lanseringar. Så låt oss presentera SiteFactory CMS 5.5.

Webbplatsanalysen

CMS55_WA

Webbplatsanalysen har fått sig en uppfräschning, med den nya sidopanelen som låter användaren söka och filtrera fram varningar. Nu blir det avsevärt mycket enklare att arbeta med analysresultat och optimering av sin webbplats.

Webbplatsanalysen lanserades i SiteFactory CMS 3.0 för exakt fyra år sedan. Verktyget är en vital del av SiteFactory CMS, och har uttalats som unikt av flera professionella sökmotoroptimeringsföretag. Vi har ännu inte hittat någon konkurrent som erbjuder ett liknande integrerat analysverktyg.

Microsoft .Net Framework 4.5

Microsoft .Net Framework är ett oerhört kraftfullt ramverk för programmering, och den ligger till grund för all utveckling hos oss. I augusti 2012 släppte Microsoft sin senaste version av ramverket. SiteFactory CMS 5.5 bygger på .Net Framework 4.5 och alla webbplatser som kör SiteFactory kommer därmed att uppgraderas till den här versionen av ramverket.

Varje gång Microsoft släpper en ny version av ramverk, så följer vi efter och uppdaterar SiteFactory CMS. Tack vare det hålls koden uppdaterad, och våra kunder får tillgång till Microsofts senaste framsteg och optimeringar.

Sökmotoroptimering

Utöver den konsekventa kodoptimeringen som gör webbplatserna snabbare har vi öppnat upp ytterligare möjligheter för den flitige. Nu kan man själv ställa in meta-värden för NoIndex, NoFollow, Robots samt ange en egen Canonical Url.

Och till den största nyheten…

Full integration med externa webbtjänster

CMS55_Auth

Den största nyheten i SiteFactory CMS 5.5 är en integrerad hantering av kopplingar till externa webbtjänster. Nu kan man enkelt koppla ihop sitt användarkonto med sitt Facebook- och/eller Twitterkonto och autopublicera exempelvis bloggposter och nyheter.

Hur fungerar det?

När en användare kopplar ihop sitt användarkonto från SiteFactory CMS med sitt användarkonto på ex. Facebook så får SiteFactory CMS tillgång till vissa delar av användarens Facebook-information. Bland annat hämtas alla sidor (Facebook Pages) som har redaktionell rättighet över. Med hjälp av det kan SiteFactory presentera en lista med de sidorna, som användaren sedan kan välja att autopublicera till.

När användaren publicerar exempelvis en bloggpost så placeras en förfrågan om autopublicering i kö, och kort därpå skickas informationen över till de tjänster man valt att autopublicera till.

Vi har levererat liknande kundspecifika lösningar under flera år, men nu har vi lagt ned mycket tid och energi på att skapa en central och uppdateringsbar hantering av detta.

Ytterligare uppdateringar

Under hösten/vintern har mindre uppdateringar släppts utan utannonsering. Bland annat blev SiteFactory CMS 100% kompatibelt med Windows 8 och Internet Explorer 10 ca. 1 månad innan dess lansering av Microsoft.

Permalink | Kommentarer (0)