image

Under veckan har jag deltagit på Microsofts utvecklarkonferens BUILD. Jag har sett bilder och filmer från tidigare konferenser, och det har alltid varit en dröm att få delta. Nu kan jag bocka av det från listan, och titta tillbaka på en helt fantastisk upplevelse. Att få trängas med ca 5 000 andra taggade utvecklare fördelade på 20-talet gigantiska konferensrum är svårslaget.

Alla deltagare är på bästa humör och jag har umgåtts med en uppsjö riktigt sköna prickar, från alla delar av världen, under veckan. Dessutom höll Microsoft Sverige en svenskträff på en restaurang i tisdagskväll, där de flesta av de svenska deltagarna var på plats. Totalt var vi ca 150 svenska utvecklare på BUILD.

För mig är det fortfarande torsdag och alldeles strax ska jag gå och lägga mig. Fredagen är konferensens sista dag, och jag är säker på att det kommer avslutas lika bra som det påbörjades.

Jag har delat med mig av mina upplevelser på både Twitter och Facebook under konferensen, och mi den här bloggposten vill jag summera den del av veckan som är gången.

Omgivningarna

Jag bor ca 10 minuters gångväg från konferensområdet. Så här ser det ut på vägen dit.

clip_image002

clip_image002[4]

clip_image002[6]

Konferensen har huserat i Moscone Center West i San Francisco. Bilden ovan visar en del av entréplanet.

clip_image002[8]

Channel 9 är Microsofts TV-kanal för utvecklare. De har dedikerat en yta av entréplanet till sin TV-sändning. Här intervjuas topp-utvecklare och chefer från Microsoft från morgon till kväll. Det är ett trevligt och intressant ställe där jag brukar stanna upp många gånger under dagarna, för att lyssna på någon favoritutvecklare som intervjuas.

Höjdpunkter

Det har varit många höjdpunkter under veckan, bland annat lansering av nya versioner av Windows, Windows Server och Windows Phone.

clip_image002[10]

Microsofts CEO, Satya Nadella, håller anförande på ett av konferensens keynotes. Häftig känsla att få se honom live på scenen. Under samma keynote var bland annat Nokias tidigare CEO, Stephen Elop, uppe på scenen och presenterade nästa generations telefoner.

clip_image002[12]

Joe Belfiore, Corporate Vice President för Windows Phone, presenterade Windows Phone 8.1 och visade upp en mängd nya funktioner. För att underlätta för oss utvecklare, och för att spara på våra kunders pengar, lanserade de även något som kallas Universal Windows Apps. Det innebär att man kan bygga Windows-appar och Windows Phone-appar med delad kod och med delade resurser. Det går alltså avsevärt mycket snabbare att bygga appar till Windows-plattformen.

clip_image002[14]

Sessionen med Scott Hanselman, som handlade om nyheter i vårt utvecklingsverktyg och utvecklingen av webblösningar, var en av de populäraste under veckan. När de hade fyllt upp salen, så var vi ungefär ytterligare 700 personer som inte fick plats. Så vi campade ute hos Channel 9 som live-sände sessionen.

clip_image002[16]

Ovan är bild från sessionen där vi fick lära oss en hel del tips om en speciell typ av front-end-utveckling. Med andra ord en session som passade bra för mig och Mindbite.

clip_image002[18]

Innan dagens keynote fanns det en DJ på plats, som värmde upp publiken. Jag tyckte att jag kände igen honom, och mycket riktigt var det en av skådespelarna (Danny Masterson) från serien Men at Work, som tydligen även jobbar som DJ.

clip_image002[20]

clip_image002[22]

På plats idag var även en representant från Getty Images, som förutom att visa sjukt vackra bilder på skärmarna, även berättade om deras webbtjänster som lagras i Microsofts molntjänst Azure.

clip_image002[24]

På tal om Azure, fick vi även vara med om lanseringen av deras nya administrativa gränssnitt. Grymt!

clip_image002[26]

Bortsett från keynotes så var en av de största höjdpunkterna sessionen med Jay Schmeltzer (Program Manager för Visual Studio-teamet). En fantastisk talare som verkligen fångade publiken, när han föreläste om framtiden för oss utvecklare. Bland annat visade han upp kodteknik, tips och tricks i utvecklingsmiljön, och även lite statistik. Som det står på bilden ovan, så finns .NET Framework installerad på 1.8 miljarder enheter, och 6 miljoner professionella .NET-utvecklare.

Så om du som läser detta är kund hos oss, så ska du veta att du har valt ett företag som använder en beprövad teknik med bra stöd från Microsoft.

clip_image002[28]

Under torsdagkvällen/natten hade Microsoft hyrt ett helt biograf-komplex utanför konferensområdet. Där fick vi sprida ut oss på 16 biografer och se en förhandsvisning av filmen Captain America – Winter Soldier. Efter filmen var det stor fest och i salongerna fick man spela Xbox One-spel på biodukarna. Stämningen var på topp.

Vad händer nu?

Imorgon, fredag, är det sista dagen på konferensen, och det finns ca 70 sessioner kvar att välja på. Konferensen avslutas med en avslutningsceremoni på kvällen.

På lördag är det dags att flyga hem till Sverige. Och även om den här resan har varit fantastiskt rolig och lärorik, så ska det bli skönt att få träffa familjen och kollegorna igen.