För lite drygt en månad sedan skrev jag en bloggpost som bland annat handlade om att 2013 var året då de flesta appar går i graven till fördel för responsiv webbdesign. En av våra kunder som inte varit sena att haka på detta är förskolekoncernen Kids2Home.

Sedan 2010 har deras webbplats byggts i SiteFactory CMS och under hösten 2012 lanserade vi deras app, både för iOS och Android. Sedan dess har vi utvecklat appen med en del nya funktioner och hade som plan att addera ännu fler – till dess att vi tillsammans med kunden började gå igenom deras statistik i Google Analytics. Statistiken visade nämligen att så mycket som 45 % av webbplatsens trafik kom från mobila enheter (både mobiler och surfplattor). Detta ställde saker och ting på sin spets och vi insåg att trots att appen existerade använde nästan hälften av alla föräldrar webbplatsen som informationskanal.

När detta var konstaterat tog vi ett gemensamt beslut att satsa på att bygga om den existerande webbplatsen med en responsiv design istället för att lägga mer krut på appen. Vid ombyggnationen lyftes vissa appspecifika delar in till webbplatsen som i och med det blir enda platsen för föräldrarna att logga in och söka information om sitt eller sina barn. I och med detta kommer appen inom kort att fasas ut.

Fördelarna med en responsiv webbdesign är många men den största fördelen ligger absolut hos besökaren. Oavsett vilken enhet man använder för att surfa känner man igen sig och slipper söka information på flera platser. För personalen på förskolan som administrerar webbplatsen innebär detta att allting uppdateras på ett och samma ställe – vilket sparar både tid och pengar.

Här nedanför visar vi hur en vy i föräldrainloggningen (i det här fallet kalendern) på www.kids2home.se kan se ut på olika enheter.

kids-responsiv

Är du intresserad av att veta mer om responsiv webbplats – kontakta oss!