Att internet är en stor del av våra liv har förmodligen inte undgått någon och efter att smartphonen introducerades på marknaden har vårt surfbeteende ändrats drastiskt. I slutet av 2012 skrev IDG att 2014 kommer bli året då det mobila surfandet är lika stort som det traditionella surfandet från laptops. Och just mobilt surfande är vad denna bloggpost ska handla om.

De nya plattformarna (i den här bloggposten menar vi både mobiler och surfplattor) ställer helt nya krav på funktion och design på din webbplats och det gäller för dig som är företagare att anpassa din webbplats efter kundens surfbeteende. En mobil surfare skiljer sig från en stationär surfare genom att ofta vara på väg någonstans. Ofta letar man efter snabb information och har sällan tid att vänta. En webbplats som laddar långsamt eller som är svårnavigerad kan vara direkt avgörande för att de lämnar webbplatsen och risken finns att du förlorar en potentiell kund. Kolla därför igenom användarvänligheten, tillgängligheten och navigeringen på din webbplats.

För att visa på ökningen av det mobila surfandet har vi valt ut fyra av våra kunder, verksamma inom olika områden och som vänder sig till olika målgrupper, och analyserat vilka enheter deras besökare använder sig av. Siffrorna visar i procent hur surfandet har förändrats från 2011 till 2012. Vi har delat upp det i totalt antal besök, besök från desktop och besök från mobila enheter.

mobilaanvandandet

Oberoende av verksamhetsområde och vilken målgrupp ovanstående företag vänder sig till kan vi konstatera att det mobila surfandet ökat kraftigt och som vi skrev tidigare tenderar det dessutom att öka.

Vi kommer inom den närmaste tiden att publicera fler bloggposter som rör det mobila surfandet, dels hur du tar reda på vart din webbplats besökare kommer ifrån men också vad som är lösningen på att vi surfar mer och mer mobilt. Så håll utkik här på bloggen så att du inte missar det!